MATDAGAR-HELGEN

Välkommen ut på roadtrip i Falkenbergs Skafferi 5-6 september

Under helgen 5-6 september håller flera av medlemmarna i Falkenbergs Skafferi öppet för besökare mellan kl. 11.00-16.00 och vissa längre än så… En del samlar ihop sig flera på ett ställe och andra är i sin verksamhet och håller dörren öppen för dig. Så ge dig ut i ett sensommarvackert Falkenberg och handla i gårdsbutiker, strosa i odlingar med självplock, fika på caféer och njut av skördetidsmenyer på våra restauranger.

Vilka som är med och var de håller hus hittar du här. Varmt välkommen!

Vi måste ta hand om varandra! Alla besökare uppmanas att hålla avstånd. Skulle det vara mycket folk på en plats så njut av naturen och ta en promenad eller lägg om rutten, ta ett annat stopp och kom tillbaka senare.

Program

Slöinge Kafferosteri

Hos Slöinge Kafferosteri är kaffe så mycket mer än bara kaffe. Det är en hel värld av smaker och toner. Varsamt rostas bönorna för hand vilket sprider en behaglig doft från det gamla hotellet i Slöinge där rosteriet huserar. Under Matdagar-helgen håller både butiken och caféet öppet, där det går utmärkt att smaka sig genom delar av kaffesortimentet samt hembakat.

Swerl Coffee Club

Swerl Coffee Club hälsar välkomna till sin lugna oas - med ljudet av havets brus kan en avnjuta det finaste kaffe levererat från en pastelblå Mercedes buss anno 1972. Med massa kärlek bryggs specialkaffe från svenska mikrorosterier som serveras till glutenfri fika, bakad med samma dos omsorg och gärna med en tvist. Under Matdagar-helgen kan en känna den genuina känslan av att sitta ner bland ljusgirlanger och grönsaker från Skafferi-kollegor.

Äggboden i Järnvirke

I Järnvirke mellan Falkenberg och Varberg ligger Äggboden som hör till Järnvirke Hönseri. I familjeföretaget finns både fågel- och grisuppfödning samt äggproduktion från frigående höns och spannmålsodling. Under Matdagar-helgen är gårdsbutiken extra välfylld med färska ägg, frysta kalkondelar och andra lokala läckerheter såsom honung och potatis.

Gavie´s Gårdar

På Gavie´s Gårdar värnas den tusenåriga bevaringsmetoden av att syra grönsaker och Eivor syrar allt ifrån klassisk surkål till smakrika delikatesser, allt efter egna recept och med ekologiska råvaror från trakten. Här värnas det småskaliga mathantverket och all tillverkning sker för hand hemma på gården. Läckerheter som kimchi, syrad rödbeta och prisbelönta blandningen av syrad vitkål/morot hittas bland produkterna. Under helgen finns Gavie´s Gårdar hos fermenterings-kollegan Skrea Ost. Kolla även in syrningskursen bland Skafferibesöken.

The Pine Ridge Brewery

Under Matdagar-helgen håller bryggeriet öppet The Zoo Restaurang & Taproom, där smakfull öl i många olika varianter serveras tillsammans med grillbrickan där en själv väljer vilket protein som ska komplettera rätten. Det finns mycket halländskt att välja på, både kött och vegetariska alternativ, som rökts och/eller grillats till perfektion.

Sia Glasscafé i Falkenberg

Hos SIA glasscafé på Rörbeckplatsen i centrala Falkenberg kan du njuta av glass från landets enda rikstäckande glasstillverkare som har all tillverkning i Sverige. Gräddglassen är gjord på fabriken i Slöinge av äkta svensk grädde och med andra produkter från naturens eget skafferi, allt företrädesvis från Sverige. Är du sugen på kulglass eller mjukglass med topping, strössel eller både och? Köp din favoritsmak eller välj något från glassmeny njut med en espresso eller latte.

Solhaga Stenugnsbageri

I hjärtat av Slöinge hittar du ett gammalt uthus, med vedeldad stenugn, som förvandlats till ett modernt hantverksbageri där det bakas surdegsbröd och söta bakverk på lokala råvaror utan tillsatser eller halvfabrikat. Croissanter och pain au chocolat kavlas med riktigt smör och här kokas både sylt och vaniljkräm från grunden. Under Matdagar-helgen kan du köpa med dig bröd och bakverk hem eller sitta ner och fika i den lummiga trädgården.

Skrea Matbruk

Under Matdagar-helgen öppnar Skrea Matbruk en butik, där man kan handla smått och gott att ta med sig hem. Vill du hellre sitta ner och äta kan du med fördel surfa in på hemsidan och boka bord. Från kl. 17 på fredagen den 4:e och lördagen den 5:e september serveras en Matdagar-meny. Utöver vanliga restaurangen erbjuder Matbruket tillsammans med vännerna på Prostens pizza ett Skafferibesök med "Gående middag" 5-6:e september. OBS! Både gående middag och restaurangbesök kräver förbokning. Däremot finns Brewore på plats i utebaren kvällstid 4-5:e september med öl och snacks och där behöver man inte förboka.

Prostens Pizza

Under Matdagar-helgen öppnar Prostens Pizza en butik, där man kan handla smått och gott att ta med sig hem. Vill du hellre sitta ner och äta kan du med fördel surfa in på hemsidan och boka bord. Från kl. 17 på fredagen den 4:e och lördagen den 5:e september serveras en Matdagar-meny. Utöver vanliga restaurangen erbjuder Prostens tillsammans med vännerna på Skrea Matbruk ett Skafferibesök med "Gående middag" 5-6:e september. OBS! Både gående middag och restaurangbesök kräver förbokning. Däremot finns Brewore på plats i utebaren kvällstid den 4-5:e september med öl och snacks och där behöver man inte förboka.

Solskensfarmarna

I Falkenbergs inland ligger idylliska Kärnebygd. Här finns ett gäng månskensbönder som bestämde sig för att gå samman och bli Solskensfarmare. Deras gemensamma misson är att kontrollera hela kedjan för det som produceras och göra det i samspel med djur, natur och miljö på ett hållbart sätt för framtiden. Under Matdagar-helgen håller gårdsbutiken i Viktors Affärshus öppet där en bland annat hittar fryst hängmörat naturbeteskött från de egna djuren, grönsaker och ägg från Sundhult samt fikaförsäljning med hembakat.

Sundhult

Under Matdagar-helgen kommer Kärnebygd sjuda av liv och rörelse då både Sundhult och Solskensfarmarna välkomnar nyfikna besökare. Gården håller öppet och ger möjlighet att få se och lära sig mer om Solskensfarmarnas betesdjur av rasen highland cattle, Sundhults egen äggmobil och grönbetesäggen som hönsen producerar samt dess grävningsfria småskaliga grönsaksodlingen. Det finns även möjlighet att få veta mer om solcellerna som ger energi åt exempelvis kylrummet. Tillsammans med Solskensfarmarna hålls gårdsbutiken Viktors Affärshus öppet för försäljning och det lokalproducerade samt fika med hembakat.

Danlarn

Daniel Larsson har gjort surdegsbakandet till en konstform. Under Matdagar-helgen hittas Danlarn hos Hule Trädgård & Musteri. Det kommer finnas bröd, frallor och bullar i utbudet. Allt är bakat av kulturspannmål som odlats ekologiskt av bönder i närheten. Spannmålet växer högre än ogräset och behöver därmed inte besprutas. Rötterna på grödan går djupt och tar upp mer näringsämnen från jorden vilket ger mer smak till degen. Daniel maler de hela kornen i egen stenkvarn, och bakar med färskt mjöl. Degarna jäser naturligt av endast surdeg i ett dygn (ofta två) för att låsa upp alla näringsämnen och smaker från mjölet och gör att din mage behöver jobba mindre för att tillgodose sig naturens näring, Välkommen att själv smaka!

Källsjö Mejeri

På mejeriet i Källsjö, strax utanför Ullared, hittar du gårdsbutik och café. Genom kombinationen av eget lantbruk och mejeri finns här kontroll på hela kedjan från att korna släpps ut på ängen till att osten eller ostkakan står i butiken. Mjölken till mejeriets produkter kommer från de egna gårdarna och från gårdar runt omkring. Övriga ingredienser är så lokala som möjligt. Under Matdagar-helgen serveras ljummen ostkaka och nygräddade våfflor eller passa på att handla smakrika mejeriprodukter med hem.

Stora Berg Självplock

Under Matdagar-helgen håller Hallands Bär sitt café öppet på Stora Berg. Här hittas nygräddade våfflor med bär av alla de slag både färska och förädlade till sylt samt annat smått och gott. Under helgen kommer det även erbjudas vingårdsvandringar samt kräftfisketurer, säkra din plats genom att hålla utkik bland Skafferibesöken!

Gårdsbutik Thuresson

Hos Gårdsbutik Thuresson hittas närproducerat kött från gårdarna runt omkring. I köttdisken finns färska detaljer av gris, nöt, kalv, lamm eller kyckling. Det erbjuds även charkdelikatesser, ostar, färdigmat från eget kök, närodlade grönsaker och mycket mer. Slå dig ner på en fika i vårt pop-up café där du hittar smörrebröd, lätta luncher, kaffe och glass. Här serveras även nygrillad korv av bästa kvalité. Utanför butiken träffar du ullgrisarna som bökar omkring i hagen.

Gunnagård

På Gunnagård bökar ett gott gäng Linderödsgrisar runt. På gården finns även lantraser av andra djurslag såsom kor av fjällnära boskap, orusthöna och mellrudskanin. Under Matdagar-helgen erbjuds skördemeny från uteköket samt våfflor och charkprodukter från gårdsbutiken. Förutom mycket mat och alla djuren som går att titta på erbjuder Gunnagård aktiviteter för barn med lekplats, tramptraktorer och käpphästbana som ordnar tävling varje hel timma. En kan även titta på veterantraktorer eller när det skördas med gammaldags tröska under passande musikaliska toner, räkna med att stanna en stund!

Äppelgårdens Café & Ateljé

Äppelgårdens Café och Ateljé håller, som enda tillfälle under 2020, öppet under Matdagar-helgen att smaka deras goda äppelkaka. Om äpplena hunnit mogna finns även äppelmust på reportoaren. All servering sker utomhus i trädgården där hittas även Slöinge Bigårdar som visar upp sin verksamhet bland kuporna och erbjuder försäljning.

Ullarps Gård

På Ullarps Gård struttar hönsen runt i det fria och har det bra. Under Matdagar-helgen är gårdsbutiken fylld med nyskördade grönsaker och rotfrukter samt honung och hantverk såsom lammskinn och fågelholkar, det mesta producerat på gården. Såklart hittar du även de goda äggen från de glada hönorna i hönshagen, stanna och titta på dem en stund vid besöket!

Skrea Ost

Under Matdagar-helgen håller Skrea Ost öppet gårdsbutiken, på Kullagård i Skrea. I butiken kan du botanisera bland mejeriprodukter; hårdostar, mjukostar/kittost, mögelostar, grillost och färskost gjorda på ekologisk komjölk från granngården Kullsgärde. Du kan också köpa ohomogeniserad mjölk och yoghurt i lösvikt, allt är KRAV-certifierat. Kika in bland Skafferibesöken och boka plats på djurvisning av både gårdens egna djur samt kalvar och korna på Kullsgärde, gratis för barnen. Utanför butiken hittas matförsäljning av "Fermetanterna", de fermenterande kollegorna Eivor från Gavie´s gårdar som syrar grönsaker samt Christina från Hallands Kombucha som erbjuder fermenterat te i många olika smaker.

Sia Glassbutik i Slöinge

På SIA Glass i Slöinge hittar du en riktigt maffig glassbar och café med alla kulglassmaker, pinnar och strutar. Så börja med en provsmakning så vet du vilka glassar du ska köpa med dig hem. Gräddglassen görs av äkta grädde, sorbet är fri från mjölk och fett. Därför blir glassen så smältande god. I butiken hittar du alla varor i SIA’s sortiment, i alla förpackningar och smaker. Du kan köpa andrasortering till riktigt bra priser, så ta med stora frysväskan!

Café Hjärtat, En trappa upp

Under Matdagar-helgen bjuder Café Hjärtat på smaker genom Global food. Medarbetarna med rötter utanför Sverige lagar läckerheter från andra kulturer av lokala råvaror. Verksamheten på Café Hjärtat drivs av En trappa upp, ett arbetsintegrerande socialt företag (ASF), som skapar arbetstillfällen för personer som annars har svårt att hitta anställningar. Förutom smakupplevelsen ges möjlighet att få en närmare bild av verksamheten.

Slöinge Bigårdar

Slöinge Bigårdar är resultatet av en passion till naturen, smaken av nyslungat och inte minst kärleken till honungsbiet. På gården odlas regenerativt med permakultur, slutet kretslopp och ekologiska metoder. På matdagarna bjuder vi på ett av naturens underverk – honung. Vi passar på att även visa upp några av våra bins andra fantastiska verk såsom bivax, propolis, och pollen

Café REKOmmenderat, En trappa upp

Café REKOmmenderat hittas vid Rian designmuseum/Falkenbergs Museum. Caféet drivs av det sociala företaget, En trappa upp. Genom varumärket REKOmmenderat jobbar verksamheten med att använda sig av råvaror som är närproducerade, ekologiska eller fairtrade-märkta. Under Matdagar-helgen håller caféet öppet och en kan avnjuta deras specialité "Falkenbergs mackan".

Matglädje i Halland

Under Matdagar-helgen hittas Matglädje i Halland hos sina grannar och Skafferi-kollegor, Källdalens Trädgårdar. Där kommer serveras smakprover tillagat av gårdens nyskördade grönsaker och örter. Gunnel och Susanne är eldsjälarna bakom Matglädje i Halland. De brinner för bra mat gjord på svenska, närproducerade och gärna ekologiska råvaror. Under sommarhalvåret bjuder de in till naturnära måltidsupplevelser till fots som deras Matvandring eller eller på cykel som Smaka på Mellanbygden.

Källdalens Trädgårdar

Källdalens grönsaksodling är KRAV-certifierad och där odlar Susanne och John både i växthus och på friland. I den magiskt fina dalgången erbjuds alltifrån örter och andra utvalda växter för plantering hemma och i gårdsbutiken hittas nyskördade grönsaker såsom lök, betor, kål, tomater och gurkor samt både snittblommor och bundna buketter. Under Matdagar-helgen finns det även matservering av gårdens skörd genom Matglädje i Halland.

Hermans Restaurang

Mitt i stadens hjärta finner du Hermans Restaurang & Nöje. De är stolta falkenbergare och låter smaker från närheten berika menyn! Den goda maten ramas in av en hög servicegrad till gästerna där stämningen är varm och familjär. Under helgen håller de öppet med möjlighet till dropin lördag 5/9 kl. 12.00-22.00 och söndag 6/9 12.00-21.00.

Getty Pop

Välkommen till Falkenbergs Skafferis senaste stjärnskott, Getty Pop som tillverkar italiensk gelato på halländska! Färgen, formen och smakerna flörtar som med Miami Beach och art deco, tillverkas på lokala råvaror utan konstiga tillsatser. Under Matdagar-helgen håller butiken med showroom öppet för försäljning och provsmakning av glassar med mängd olika smaker, hoppas vi ses!

Ugglarps Grönt

I Ugglarp, precis där havet möter den halländska myllan, ligger den innovativa grönsaksodlingen Ugglarps Grönt. Här produceras med mottot att leverera kvalitet, kunskap och unika varor med spårbarhet från fält och odlare till butik, restaurang och konsument. Ugglarps Grönt erbjuder en av Sveriges största variation av odlade grönsaker och bär samt att det vilt växande ogräset har en mycket hög status, vilka hittas på exklusiva restauranger runt om i landet. Passa på att besöka den fullproppade gårdsbutiken under Matdagar-helgen, där hittas nyskördade grönsaker och egen förädlade grönsaker, frukt och bär.

Suseå Choklad

Att äta en handgjord pralin med väl sammansatta smaker av de finaste råvaror är en svårslagen upplevelse. Suseå Choklad har sin tillverkning av handgjorda praliner strax utanför Falkenberg. Fyllningen kokas med kärlek, chokladen är av de finaste kakaobönorna och så långt som möjligt används närproducerade ingredienser. Under hela Matdagar-helgen håller butiken på Storgatan öppet, här hittar du Suseås kompletta sortiment av choklad men även konfektyr, lakrits, dryck och handplockade delikatesser.

Hule Trädgård & Musteri

Välkommen på säsongspremiär för musteriet i Hule! Under Matdagar-helgen bjuds det på en härlig skördefest-stämning i det mysiga, gamla växthuset. Handla äppelmust, grönsaker och blommor eller kika in i musteriet och lär dig mer om äpplen med tipspromenad för hela familjen. På plats finns även lokala keramikern Brännässlan, Danlarn som erbjuder nybakt surdegsbröd, gofika från Emmas Patisserie samt nyslungad honung från trakten.

Tångagård

Tångagård är en ekologisk grönsaks och potatisodling med KRAV-certifierade produkter. Här odlas allt i harmoni med naturen, helt utan konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel. Här erbjuds även självplock av grönsaker och rotfrukter efter säsong och det hittas alltid nyskördade grönsaker i gårdsbutiken. Under Matdagar-helgen är gården bemannad för att svara på frågor och guida till vad som erbjuds. Om skörd kring gården förekommer kan en titta på plockningsmaskinerna från sidan av fältet. Grönsakerna finns även till försäljning hos Hule Trädgård & Musteri.

The Kitchen Garden

Under Matdagar-helgen bjuds det på mat och odlingsinspiration samt aktiviteter för hela familjen hos The Kitchen Garden. Välkommen att strosa runt i trädgården, prata mat och odling, ta en fika i det gröna eller köp hem färskplockade och hantverksproducerade råvaror. På plats finner du också inspiration och tips från Köket Strandbaden, honung från Tobeetobee och ännu mer mat och odlingstips från Hos Lamberts. Kolla även in bland Skafferibesöken där det erbjuds djupdykning i odlingsvärlden med en Minikurs & guidad tur eller njut av en tre-rätters indisk afton inspirerad av köksträdgården, The Night Kitchen är ett samarbete med Knútur Kristjánsson från Köket.

Senaste nytt

Håll dig uppdaterad om det som händer i Falkenbergs Skafferi