Falkenbergs Matdagar

Välkommen ut på roadtrip i Falkenbergs Skafferi 1-3 april

Den 1-3 april håller flera av medlemmarna i Falkenbergs Skafferi öppet för besökare mellan kl. 11.00-16.00. Så ge dig ut i ett vårvackert Falkenberg och handla i gårdsbutiker, fika på caféer och njut av påskmenyer på våra restauranger.

Vilka som är med och var de håller hus hittar du här. Varmt välkommen!

Vi måste ta hand om varandra! Alla besökare uppmanas att hålla avstånd. Skulle det vara mycket folk på en plats så njut av naturen och ta en promenad eller lägg om rutten, ta ett annat stopp och kom tillbaka senare.

 

Program

Äppelgården Café & Retreat

Äppelgårdens Café säsongsöppnar med ny ägare till Falkenbergs Matdagar i Påsk. Äppelkaka, äppelpaj, must, paninis och påskens pavlova är några av sakerna vi kommer att erbjuda mitt bland äppelträden. Jan och Gunvi kommer att vara på området och säga tack för tiden som varit och Alexander Eriksson kommer att välkomna samt berätta lite om vad som kommer att erbjudas på Äppelgården som hans egen gammelfarfar byggde upp och planterade alla träden i. Hoppas vi ses i den härliga trädgården!

Skrea Matbruk

Ta en sväng förbi Pastakiosken på Skrea Matbruk under Falkenbergs Matdagar Påsk. Kylarna är laddade med färska pastarätter att ta med hem för att svänga ihop en finfin lunch eller middag på ett kick. All försäljning sker säkert med självbetjäning och swishbetalning. För dig som är hungrig öppnar systerkrogen Prostens Pizza upp från klockan 13 på Skärtorsdag och Långfredagen eller kan du boka en sittning i restaurangen, klicka in bland "Skafferibesöken" för mer information!

Källdalens Trädgårdar

Källdalens lantliga plantskola är KRAV-certifierad och där odlar Susanne och John både i växthus och på friland. I den magiskt fina dalgången erbjuds mycket vårkänsla i odlingsväxthusen med alltifrån kryddväxter, skott och sticklingar för plantering hemma. Under Falkenbergs Matdagar Påsk finns det även matservering genom Gunnel och Susanne från Matglädje i Halland.

Gunnagård

På Gunnagård bökar ett gott gäng Linderödsgrisar runt. På gården finns även lantraser av andra djurslag såsom kor av fjällnära boskap, orusthöna och mellrudskanin. Under Falkenbergs Matdagar Påsk invigs den nya gårdsbutiken med kött och charkprodukter från gården samt håller caféet öppet för våfflor och annat gott. Förutom det ätbara erbjuder Gunnagård aktiviteter med lekplats, tramptraktorer och käpphästbana samt mini-zoo.

Korshags

Laxrökeri och butik för dig som gillar havets läckerheter. Korshags är ett familjeföretag i Falkenberg med en stolt historia och en tro på godare mat från havet. Verksamheten med att röka fisk började redan i mitten av 1960-talet. All produktion sker lokalt i Falkenberg och vägg i vägg med rökeriet ligger butiken som erbjuder nyrökt fisk, kokade skaldjur och pinfärska laxsidor, dagens lunch och färdiglagade rätter. Under Falkenbergs Matdagar Påsk är butiken fylld med påskens alla läckerheter och håller öppet fram till klockan 18 på torsdagen samt på lördagen mellan klockan 9-14. Observera att Långfredagen är stängd.

Ullarps Gård

På Ullarps Gård struttar hönsen runt i det fria och har det bra. Under Falkenbergs Matdagar Påsk är gårdsbutiken fylld med nyvärpta ägg och andra lokala produkter och läckerheter för påskbordet samt att Klockaregården 310 erbjuder försäljning av påskiga matläckerheter. Stanna och titta på glada hönor, grisar och lammen i hagarna vid besöket!

Äggboden i Järnvirke

I Järnvirke mellan Falkenberg och Varberg ligger Äggboden som hör till Järnvirke Hönseri. I familjeföretaget finns både fågel- och grisuppfödning samt äggproduktion från frigående höns och spannmålsodling. Under Falkenbergs Matdagar Påsk är gårdsbutiken extra välfylld med färska ägg till påskbordet, frysta kalkondelar och andra lokalproducerade produkter.

Emmas Patisserie

Hos Emmas Patisserie flödar kreativiteten och Emma skapar färgsprakande och fantasifulla tårtor, praliner och bakverk. Under Falkenbergs Matdagar Påsk finns hennes godsaker hos Hule Trädgård & Musteri men du kan även svänga förbi hennes box i Skogstorp där hon erbjuder en dygnet-runt öppen, självservice, mini-butik fylld med påskens söta läckerheter.

Sia Glassbutik i Slöinge

På SIA Glass i Slöinge hittar du en riktigt maffig glassbar och café med alla kulglassmaker, pinnar och strutar. Gräddglassen görs av äkta grädde, sorbet är fri från mjölk och fett. Så börja med en provsmakning så vet du vilka glassar du ska köpa med dig hem, gott om sittplatser för att kunna njuta av vårsolen finns utomhus. I butiken hittar du alla varor i SIA’s sortiment, i alla förpackningar och smaker. Du kan köpa andrasortering till riktigt bra priser, så ta med stora frysväskan!

Gavie´s Gårdar

På Gavie´s Gårdar värnas den tusenåriga bevaringsmetoden av att syra grönsaker. Eivor syrar allt ifrån klassisk surkål till smakrika delikatesser, allt efter egna recept och med ekologiska råvaror från trakten. Här värnas det småskaliga mathantverket och all tillverkning sker för hand hemma på gården. Läckerheter som kimchi, syrad rödbeta och prisbelönta blandningen av syrad vitkål/morot hittas bland produkterna. Under Falkenbergs Matdagar Påsk hittas Gavie´s Gårdar hos fermentant- och skafferikollegan Monica på Skrea Ost.

Laxbutiken

Laxbutiken består av både butik och restaurang som erbjuder Sveriges, om inte världens största laxsortiment. Ursprunget till Laxbutiken kommer från fiskodlingar som familjen Lagnell startade i slutet av 70-talet i Halland, då de hade egna odlingar kunde man förutom att exportera lax till Europa också öppna en liten laxbutik i Heberg. Under Falkenbergs Matdagar Påsk serveras en á la carte-meny med all sorts lax på nedervåningen medans övervåningen erbjuder en bokningsbar påsk-inspirerad sittning, kika in under Skafferibesöken för mer information. Vill du hellre ta med dig något delikat hem eller dit du är på väg – så finns mer än du kan tänka dig i butiken.

Klockaregården 310

I ett charmigt hus ute på landet i Eftra ligger hemma-hos krogen Klockaregården 310. Där rör Susanne Ottosson i grytorna och välkomnar sina gäster med god, lokal mat och gemytlig stämning. Under Falkenbergs Matdagar Påsk hittas hon hos Skafferi-kollegorna på Ullarps Gård där hon erbjuder läckerheter såsom sill- och laxtårtor till försäljning.

Eko-LOGISKT konceptcafé & vänner

Hos Eko-LOGISKT konceptcafé & vänner hittar du en hälsohub som erbjuder alltifrån behandlingar, yoga och en butik fylld med eko-produkter till ett unikt café och lunchställe där allt som serveras är fritt från vitt socker, gluten och mjölk. Passionen för växtbaserad mat ger oss inspiration att laborera fram påskinspirerade smaker på råvaror från vår halländska guldgruva. Garanterat en upplevelse för smaklökarna, fröjd för ögat & välmående för kroppen.

Blomljus Kombucha

På den gamla prästgården Egnared vid Björnsjön nära Ullared bor Helena Blomljus Brorsson och där brygger hon kombucha. Blomljus Kombucha är en fermenterad dryck gjord på ekologiska råvaror. Den är naturligt kolsyrad och full av nyttiga bakterier, vitaminer, mineraler och antioxidanter. Under Falkenbergs Matdagar Påsk hålls gårdsbutiken öppen och förutom provsmakning och försäljning av kombuchan erbjuds att besöka den magiska trädgården där delar av smaksättningen odlas.

Skrea Ost

Under Falkenbergs Matdagar Påsk håller Skrea Ost öppet gårdsbutiken, på Kullagård i Skrea. I butiken kan du botanisera bland mejeriprodukter; hårdostar, mjukostar/kittost, mögelostar, grillost och färskost gjorda på ekologisk komjölk från granngården Kullsgärde. Du kan också köpa ohomogeniserad mjölk och yoghurt i lösvikt, allt är KRAV-certifierat. Här hittas även skafferikollegorna Eivor från Gavie´s Gårdar som erbjuder försäljning av och smakprovning på syrade grönsaker samt Kullängs Påtår som säljer gelato och smörrebröd men lokala råvaror.

Källsjö Mejeri

På mejeriet i Källsjö, strax utanför Ullared, hittar du gårdsbutik och café. Genom kombinationen av eget lantbruk och mejeri finns här kontroll på hela kedjan från att korna släpps ut på ängen till att osten eller ostkakan står i butiken. Mjölken till mejeriets produkter kommer från de egna gårdarna och från gårdar runt omkring. Övriga ingredienser är så lokala som möjligt. Under Falkenbergs Matdagar Påsk serveras ljummen ostkaka och nygräddade våfflor eller passa på att handla smakrika mejeriprodukter med hem.

Tångagård

Tångagård är en ekologisk grönsaks och potatisodling med KRAV-certifierade produkter. Här odlas allt i harmoni med naturen, helt utan konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel. Under påskhelgen är vårbruket i full gång men gårdsbutiken med självbetjäning är öppen och erbjuder potatis, lök, morot, vitkål, rödbetor och palsternackor samt lite till.

Matglädje i Halland

Under Falkenbergs Matdagar Påsk hittas Matglädje i Halland hos sina grannar och skafferikollegor, Källdalens Trädgårdar. Där kommer de brickservera mat tillagat av närproducerade råvaror och gårdens örter. Gunnel och Susanne är eldsjälarna bakom Matglädje i Halland. De brinner för bra mat gjord på svenska, närproducerade och gärna ekologiska råvaror. Under sommarhalvåret bjuder de in till naturnära måltidsupplevelser till fots, som deras Matvandring, eller på cykel som Smaka på Mellanbygden.

Suseå Choklad

Att äta en handgjord pralin med väl sammansatta smaker av de finaste råvaror är en svårslagen upplevelse. Suseå Choklad har sin tillverkning av handgjorda praliner strax utanför Falkenberg. Fyllningen kokas med kärlek, chokladen är av de finaste kakaobönorna och så långt som möjligt används närproducerade ingredienser. Under Falkenbergs Matdagar Påsk håller butiken på Nygatan öppet, här hittar du Suseås kompletta sortiment av choklad men även konfektyr, blommor och närproducerade delikatesser.

Kullängs Påtår

Under Falkenbergs Matdagar Påsk hittas Kullängs Påtår hos Skafferikollegan Skrea Ost. Med läckerheter som hemgjord gelato på ekologisk mjölk från granngården Kullsgärde eller smörrebröd med lokala råvaror så som Skreas ostar eller kött från Ringsegård Highland Cattle som kan avnjutas på plats eller tas med hem.

Hule Trädgård & Musteri

Till Falkenbergs Matdagar Påsk säsongsöppnar Hule Trädgård & Musteri. Vårkänslorna spirar i växthuset med försäljning av äppelmust och annat smått och gott gjort på gårdens egna råvaror, säsongens blommor och växter, ägg, honung, potatis från Långås samt påskens söta läckerheter från Emmas Patisserie.

Sia Glasscafé i Falkenberg

Hos SIA glasscafé på Rörbeckplatsen i centrala Falkenberg kan du njuta av glass från landets enda rikstäckande glasstillverkare som har all tillverkning i Sverige. Gräddglassen är gjord på fabriken i Slöinge av äkta svensk grädde och med andra produkter från naturens eget skafferi, allt företrädesvis från Sverige. Är du sugen på kulglass eller mjukglass med topping, strössel eller både och? Njut av din favoritsmak eller välj något från glassmenyn med en espresso eller latte i vårsolen.

Stålboms Konditori

Stålboms konditori har mottot "Livet är för kort för att inte unna sig en lång fika". Konditoritet är ett av Falkenbergs äldsta som bakar bröd och bakverk från grunden med ekologiskt vetemjöl från Berte Qvarn. Du hittar även smörgåstårtor, frukostbuffé och färdiga mackor. Välj mellan att sitta ner inomhus eller i den mysiga trädgården, annars kan du lätt ta med godsakerna hem.

Slöinge Kafferosteri

Hos Slöinge Kafferosteri är kaffe så mycket mer än bara kaffe. Det är en hel värld av smaker och toner. Varsamt rostas bönorna för hand vilket sprider en behaglig doft från det gamla hotellet i Slöinge där rosteriet huserar. Under Falkenbergs Matdagar Påsk håller butiken öppet, där det går utmärkt att smaka sig genom delar av kaffesortimentet.

Gårdsbutik Thuresson

Hos Gårdsbutik Thuresson hittas närproducerat kött från gårdarna runt omkring. Under Falkenbergs Matdagar Påsk är köttdisken laddad med alla slags lammdetaljer för påskmiddagen men finns såklart även gris, nöt, kalv och kyckling. Det erbjuds även charkdelikatesser, ostar och färdigmat från eget kök att hitta under ordinarie öppettider. Notera att butiken stänger klockan 14 på fredagen och lördagen. Utanför butiken träffar du ullgrisarna som bökar omkring i hagen.

Senaste nytt

Håll dig uppdaterad om det som händer i Falkenbergs Skafferi